Krigets gudinnor är den ultimata personifieringen av den starka kvinnan eller den arketypiska krigaren. Det är genom en mängd berättelser hämtade från olika mytologier som de försvarar sina övertygelser. I de flesta kulturer världen över har kvinnor traditionellt inte spelat en aktiv roll på slagfältet, men paradoxalt nog finns det många krigargudinnor. De återspeglar de olika aspekterna av krig, allt från död och förstörelse till ärorika segrar. ✌️
En krigsgudinna representerar fysisk styrka, seger, förmågan att skydda och kämpa för sina rättigheter såväl som för andras. I vissa myter återspeglar dessa kvinnliga gudar behovet av att vinna till varje pris och bevisa sin överlägsenhet på bekostnad av etiska principer. Medan de i andra berättelser välvilligt försvarar de svagaste eller det som verkar rätt i deras ögon.
Dessa krigsgudinnor har ofta flera strängar på sin lyra och förkroppsligar ibland också fruktbarhet, rättvisa eller till och med kärlek. Vilka är dessa krigsgudinnor? Vad symboliserar de? Hade de någon inverkan på forntida religioner? Upptäck nedan utan vidare dröjsmål våra fantastiska topp 10 krigsgudinnor, gudomliga varelser med övernaturliga krafter som ingår i många av världens mytologier.
10. Anahita Persisk krigsgudinna
Anahita är den gamla Persiska gudinnan för fertilitet, vatten, hälsa, helande och visdom. På grund av hennes koppling till vitala egenskaper förknippades hon också med krig i det antika Persien, där soldater bad till henne för att överleva före striden. Anahita är en beskyddare av kvinnor och rättfärdiga kungar. Hon rider på en vagn som dras av fyra hästar uppkallade efter vind, regn, moln och slask. ️
Väldigt populärt, hennes fullständiga namn, Aredvi Sura Anahita, betyder fuktig, stark och ren. Anahita beskrivs som en vacker ung flicka, stark, lång och ren, och avbildas iklädd en guldbroderad mantel och med baresma (helig växt) i sin hand. Hon föddes i Babylon och spreds till Mindre Asien, Indien och Egypten, där hon avbildades som en beväpnad och ridande gudinna. Anahita anses ibland vara hustru till Mithra. Hennes heliga djur är duvan och påfågeln.
Anahita – Konstverk av shirinart på DeviantArt
9. Ishtar Mesopotamisk krigsgudinna
Ishtar (Inanna i sumeriska källor) är en primär mesopotamisk gudinna som är nära förknippad med kärlek och krig. Denna mäktiga mesopotamiska gudom är den första kända gudom som vi har skriftliga bevis för. Även om den i stort sett är okänd idag, spelade denna formidabla forntida gud en komplex och inflytelserik roll i religionerna och kulturerna i det forntida Främre Orienten.
Krigets gudinna, Ishtar är utan tvekan den viktigaste modergudinnan i Mesopotamien. Hon bär titeln ” drottning av himlen”. Ishtar var också gudinna för regn och stormar, därav hennes koppling till An, himmelsguden. Den senare avbildades ofta med lejonet, vars vrål liknade åska. Den kraft som tillskrevs henne i krig kan ha kommit från hennes koppling till åskväder. En av Ishtars viktigaste astrologiska symboler är morgonstjärnan, planeten Venus och stjärnan Sirius. ⭐
Ishtar – Konstverk av Derynee, primoyearzero och Feedington på DeviantArt
8. Itzpapalotl Aztekisk krigsgudinna
Itzpapalotl, med smeknamnen ”obsidianfjäril” eller ”klofjäril”, är en krigsgudinna i aztekisk mytologi. Itzpapalotl representerar rening eller föryngring genom att offra det som är värdefullt. Hon avbildas ofta som en skelettliknande varelse med jaguarklor och vingar klädda med knivar av obsidian. Hon är mor till Mixcoatl och förknippas med Rothschildia orizaba-malen i familjen Saturniidae, samt med fåglar och eld. Hennes nagual var en hjort.
Hon är en av Tzitzimime, de mäktiga och farliga stjärndemonerna. Tillsammans med andra kvinnliga gudar som Cihuateteo, Tlaltecuhtli, Coatlicue, Citlalicue och Cihuacoatl är Tzitzimime beskyddare av barnmorskor och födande kvinnor. Den fruktade gudinnan Itzpapalotl härskar över den paradisiska världen Tamoanchan, paradiset för offren för spädbarnsdödlighet och den plats som identifierats som den plats där människan skapades.
Itzpapalotl – Konstverk av Jonathan Higareda, Guillermo González och Boris Gvozderac på ArtStation
7. Badb Keltisk krigsgudinna
Badb, även känd som Badb Catha (stridsravn), är en keltisk krigsgudinna. I irländsk keltisk mytologi är hon känd för att skapa rädsla och förvirring bland soldaterna i syfte att påverka stridens förlopp till sin fördel. Badb kan också visa sig före ett krig för att tillkännage omfattningen av det blodbad som väntar eller för att förutsäga döden av en framstående person. Ibland gjorde hon detta med klagande skrik, vilket ledde till jämförelser med banshee, en övernaturlig kvinnlig varelse.
Det var tillsammans med Morrigan och Macha som Badb bildade en trio av gudinnor som förkroppsligade död, krig och profetia. Badb beskrevs som en demoninna som fyllde soldaternas sinnen med ilska och drev dem till vansinne. Hon njuter av de döda på slagfältet och tar ofta formen av en gammal kvinna och livnär sig på fallna krigares huvuden. Badb för också vidare namnen på dem som är förutbestämda att dö. På grund av detta ses Badb mer som en dödsgestalt.
Badb – Konstverk av John McCambridge på ArtStation
6. Durga Hinduisk krigsgudinna
I den hinduiska mytologin är Durga, även känd som Shakti eller Devi, universums skyddande moder. Hon är en av de mest populära gudarna i denna forntida religion, en beskyddare av allt som är bra och harmoniskt. Enligt legenden skapades Durga för att döda buffeldemonen Mahishasura av Brahma, Vishnu, Shiva och de mindre gudarna, eftersom de senare var oförmögna att besegra den. ⚔️
Född vacker och fullvuxen presenterar Durga en hård och hotfull form mot sina fiender. Hon avbildas vanligtvis ridande på ett lejon eller en tiger, och är utrustad med 8 eller 10 armar, som var och en håller det speciella vapnet från en av gudarna, som gav dem till henne för hennes kamp mot buffeldemonen. Durga Puja, som hålls varje år till hennes ära, är en av de stora festivalerna i nordöstra Indien.
Durga – Artwork by scorpy-roy on DeviantArt
Durga bär på en mängd olika vapen och föremål som hon använder i sin kamp mot ondskan. Vart och ett av dessa instrument har en viktig symbolisk betydelse för hinduismen. Bland de mest betydelsefulla är svärdet, som symboliserar kunskap, och pilbågen, som förkroppsligar energi.
5. Jiutian Xuannü Kinesisk krigsgudinna
Jiutian Xuannü (九天玄女) är den kinesiska krigsgudinnan, men i den taoistiska mytologin även gudinna för livslängd och kärleksrelationer. Hon besitter övernaturliga och magiska krafter. Hon har till och med förmågan att förvandla stjärnorna som omger Big Dipper till krigare som hon kan använda för att försvara Kina om det skulle behövas. Hennes mystiska förmågor och strategiska råd har hjälpt kraftfulla militära befälhavare att vinna avgörande strider för Kina.
Den kinesiska gudinnan Jiutian Xuannü sägs ha hjälpt den gula kejsaren, Huangdi, med militära meddelanden och heliga talismaner för att hjälpa honom att besegra Chiyou, en kraftfull stamkung. Jiutian Xuannü är särskilt känd för sin förmåga att göra sig själv osynlig, en viktig militär strategi för att besegra fiender och skydda staten. Hon beskrivs som en vacker kvinna med snövit hud. ❄️
Jiutian Xuannü – Konstverk av GEIKOUart på DeviantArt
4. Sekhmet Egyptisk krigsgudinna
Sekhmet, krigsgudinna med ljonhuvud, är en av de äldsta kända egyptiska gudarna. Hon skyddade de stora faraonerna och ledde dem ut i krig. Öknen föddes ur hennes andedräkt och hennes namn, som härstammar från ett egyptiskt ord, betyder ”kraft”. Sekhmet förknippades med sjukdom, läkning och medicin och var känd för att vara våldsam och blodtörstig. Liksom andra skräckinjagande gudinnor i det egyptiska panteonet kallades hon för ”Ras öga”. ️
Den dominerande gudinnan i den 12:e egyptiska dynastin, Sekhmet, dotter till solguden Râ, var också en solgudinna. Hon avbildas ofta klädd i rött, för att symbolisera hennes törst efter blod, och bär på huvudet en solskiva omgiven av en kobra Uraeus, som representerar historien om hennes skapelse. Efter kriget offrade man till den egyptiska gudinnan för att tillfredsställa henne. Sekhmet dyrkades så mycket att farao Amenemhat I flyttade hennes tillbedjan när Egyptens huvudstad flyttades till Itjtawy.
Sekhmet – Konstverk av Sandara Tang på ArtStation
3. Freya nordisk krigsgudinna
Freya, Nordisk krigsgudinna, var också ansvarig för kärlek, fruktbarhet och död. Dotter till Njörd, havets gud, och tvillingsyster till Freyr, jordbruksguden, e är en av de mest kända gudinnorna i Nordisk mytologi. Grisar var heliga för henne, och hon red på en galt med gyllene manar samt på en vagn som drogs av bevingade katter. Freja hade privilegiet att välja hälften av de hjältar som dödades i strid till sin stora hall i Fólkvangr (guden Oden tog den andra hälften till Valhall). ☁️
Freja var dum och lustfylld och tillskrevs också den onda handlingen att lära ut trolldom till Ases (en stam av gudar). Liksom den egyptiska gudinnan Isis och den grekiska gudinnan Afrodite reste Freja världen runt på jakt efter en förlorad make och grät gyllene tårar. Hon var också känd under fyra smeknamn: Mardöll, Hörn, Gefn och Syr. Enligt Tacitus, en romersk historiker, var Frejas mor Nerthus, en fruktbarhetsgud.
Freya – Konstverk av Tomasz Ryger på ArtStation
2. Bellona Romersk krigsgudinna
Bellona är Romersk krigsgudinna./strong>, förstörelse, förödelse och mor till Reyna och Hylla Avila Ramírez-Arellano. Hon var en viktig gudinna för romarna, eftersom hon också kontrollerade den utländska krigspolitiken. Även om hon inte har någon grekisk form, har hon en grekisk motsvarighet i Enyo, slagens gudinna. Bellona är nära förknippad med Mars, den romerska krigsguden. Bellona är en gud av osäkert ursprung och anses vara hans fru, även om hon också är känd för att vara hans dotter, hans ryttare eller till och med hans tvillingsyster.
Romarna trodde att Bellona kunde erbjuda dem skydd i krigstider och säkerställa deras seger. På grund av denna tro var hon en allestädes närvarande gudom i soldaternas böner och stridsrop. I många fall åkallades Bellona för att följa med soldaterna. På grund av betydelsen av erövringarna av Romerska riket spelade Bellona en aktiv roll genom hela Rom:s historia. Att ha Bellonas gunst innebar att ha en positiv utgång i en krigssituation. ⚔️
Bellona – Konstverk av VLAC på DeviantArt
1. Athena Grekisk krigsgudinna
Athena är en unik krigargudinna i den grekiska mytologin som åtnjuter omätbar popularitet bland både gudar och dödliga. Hennes födelse var långt ifrån vanlig, eftersom hennes mor tekniskt sett inte födde henne. Hans mor, Métis, svaldes av Zeus när hon var gravid, på grund av en profetia om att Métis ofödda barn skulle bli himlarnas härskare. När det var dags för Athena att födas började Zeus klaga över en enorm huvudvärk. Det var då som Athena dök upp ur hans huvud, fullvuxen och klädd i rustning. ️
Athena, Grekisk krigsgudinna, var känd för sin våldsamhet i strid, men till skillnad från Ares visade hon aldrig impulsivitet och trodde alltid på rättvisa och rättfärdighet. Hon deltog endast i krig som utkämpades i självförsvar. Athena är den gudomliga personifieringen av förnuft, visdom och kunskap. Som Zeus favoritbarn fick hon till och med använda sin fars kraftfulla åskvigg i tider av nöd. Hennes inflytande på de dödligas värld illustreras av det faktum att staden Athen är uppkallad efter henne. ️
Athena – Konstverk av Carlos Quevedo på DeviantArt
Vad representerar krigsgudinnorna?
I allmänhet är det i mytologier en missuppfattning att dessa krigsgudinnor är förknippade med en enda aspekt eller ett mål även om strid och våld är en integrerad del av deras myter. Även om det är sant att många gudar blev kända för specifika roller eller färdigheter, hade de ofta en rad sammanlänkade specialområden. Förutom krig kunde en gud eller gudinna associeras med visdom, skydd, strategi och makt, liksom en myriad av orelaterade områden.
Vi har just haft en icke-uttömmande lista över krigsgudinnor som nämner deras roller i deras respektive mytologier. Du känner nu till namnen på och berättelserna om flera krigargudar, deras vapenkonster samt deras symbolik inom en civilisation. Glöm dock inte att även krigsgudinnorna kan besegras, eftersom alla varelser har en svaghet. Trots sin odödlighet ansågs dessa besegrade gudinnor vara mindre mäktiga och de fängslades eller förvisades ofta från det gudomliga riket.