TOPP 12 Krigets gudar

Vill du lära dig mer om de viktigaste krigsgudarna? Lära känna deras berättelser och myter? Lära dig mer om deras mytologiska ursprung? Upptäcka deras fantastiska gärningar och bedrifter? Ta reda på vad de förkroppsligar och representerar i olika kulturer och mycket mer?

Ett fan av legender och gudar, idag ska vi ta itu med ett fascinerande tema: krigets gudar. Många berättelser beskriver och ger liv till episka strider med dessa gudar och gudinnor med ofattbara egenskaper.

En krigsgud är en gudomlig varelse med övernaturliga förmågor nära eller avlägset knutna till slagfältet. Dessa kraftfulla gudar dyrkas ofta av rädsla eller kärlek och åberopas för att ge fördelar i striden. De symboliserar styrka, auktoritet och seger.

Värdena för dessa olika krigsgudar varierar beroende på den folklore och tro som de är förknippade med. Låt oss utan vidare ta reda på historien bakom dessa fantastiska karaktärer och deras fantastiska existenser.

Pantalons cargo

12. Shango: den afrikanska krigsguden

Shango, även känd som Chango, är den afrikanska krigsguden, blixten, åskan och elden. Han är fortfarande en av de mest populära orishorna (afrikanska gudar) och traditionella ceremonier hålls fortfarande till hans ära i Afrika, Sydamerika och Latinamerika. Shango är en dominerande figur i flera religioner i Nigeria och Benin. ⚡

Den här guden i Yoruba pantheon (afrikansk etnisk grupp) hade ett mycket självsäkert, till och med tyranniskt temperament, men var också generös. Eld och blixtar är de naturliga element som kännetecknar Shango. Hans dubbla yxa, kallad oshe, är hans mest representativa symboliska föremål. Skulpturer av guden Shango visar ofta oshe som kommer ut från toppen av hans huvud, vilket betyder att krig och slakt av fiender är hans grundläggande egenskaper.

African God of War

Shango – Konstverk av Amelia Tan, hiran pieris och Kindred Styles på ArtStation

11. Skanda: den hinduiska krigsguden

Skanda, även känd som Karttikeya eller Kumara, är den hinduiska krigsguden. Skanda är son till den högste guden Shiva och gudinnan Parvati, och är en skyddsgud som är mycket populär i södra Indien. Legenden säger att han föddes för att leda den gudomliga armén mot demonerna.

Skanda, krigsguden och generalen för gudarnas armé, var känd för sin styrka och extraordinära färdigheter. Han var perfektion personifierad, extremt courageous, intelligent och mycket skicklig i krigskonsten, han blev överbefälhavare för devas (hinduiska gudar). ⚔️

Skanda håller ett spjut i ena handen medan hans andra hand alltid välsignar hängivna. Hans häst är en påfågel , en from fågel som med sina fötter griper tag i en orm , som symboliserar människors ego och begär. Påfågeln symboliserar förstörelsen av skadliga vanor och besegrandet av sensuella begär. Skandas symboliska representationer visar således vägen till att uppnå perfektion i livet.

Hinduisk krigsgud

Skanda – Konstverk av A. Geringer

Shadanana, Skandas andra namn, betyder ”den sexhövdade” och syftar på de fem sinnena och sinnet. Hans sex huvuden illustrerar dygder som låter honom observera alla riktningar samtidigt, en viktig förmåga som säkerställer att han effektivt kan motstå alla slag som kan utdelas mot honom.

  • Ridet Skanda rider är en påfågel som heter Paravani.
  • Skanda sägs vara en av de vackraste och mest lockande gudarna.
  • Ursprungligen manifesterade sig den hinduiska guden Skanda i det enda syftet att döda en Asura vid namn Tarakasura.

10. Tumatauenga: den maoriska krigsguden

I den maoriska mytologin är Tumatauenga den maoriska guden för krig och mänskliga aktiviteter relaterade till mat. Som krigsgud behandlas han med största respekt och rädsla. Under krigsriterna åkallade maorierna honom för att han skulle följa med dem ut på slagfältet.

I skapelselegenden berättas att alla barn till Rangi och Papa, himlens fader och jordens moder, tätt sammanflätade mellan sina föräldrars kroppar, tvingades krypa i mörkret i all oändlighet. Tumatauenga föreslog att hans bröder skulle döda sina föräldrar för att släppa in ljus i världen, medan Tāne Mahuta, skogens gud, istället föreslog att de skulle separeras.

Tumatauengas handlingar påverkade maoriernas livsstil, tack vare det krig han förde mot sina bröder. När maorierna hade hedrat ritualerna kunde de fånga fisk , odla kumara (sötpotatis) , hugga ved till sin waka (kanot) och i allmänhet utnyttja världens naturresurser.

Tūmatauenga

Tūmatauenga – Artwork by Maui-Empire on DeviantArt

Maoriernas namn på den nyzeeländska armén, Ngāti Tūmatauenga, är inspirerat av guden Tumatauenga och betyder ”krigsgudens stam”. Alla soldater anses tillhöra samma ”iwi” (stam/klan) under beskydd av den maoriska guden, oavsett deras rasliga ursprung.

  • Tumatauenga, den yngste av syskonen, mötte sin bror Tawhiri, gud för försäljning och stormar, som ogillade sina föräldrars separation.
  • Tumatauenga, som i sin tur var rasande över att ha varit den enda som kunde stå emot Tawhiris vrede, bestämde sig för att hämnas på sina bröders barn.

9. Montou: den egyptiska krigsguden

I egyptisk mytologi är Montou krigsguden. Han dyrkades främst i det thebanska nome vid Hermonthis, Medamud, Tôd och Karnak, och förknippades med kulten av solen och falkguden. Hans namn betyder nomad och förutom falkar var hans andedjur den heliga tjuren Boukhis.

Enligt fornegyptisk tro förkroppsligade Montou den brännande effekten av solens strålar från guden Ra. Han assimilerades till sin destruktiva kraft och erkändes som en krigare, sedan som en krigsgud. Han bekämpade kaosmakterna och inspirerade sitt folk att utföra otroliga krigsbedrifter.

guden Montu avbildades som en man med huvudet av en hök, bärande en krona med två fjädrar prydd med en dubbel uraeus (språngande kobra) och en solskiva. Hans kult etablerades i Thebes under den elfte egyptiska dynastin, där han fick epitetet ”Lord of Thebes”. Han sades representera solens destruktiva kraft. ☀️

Dieu Montou

Montou – Artwork by saiyanhajime on DeviantArt

  • Vid den här tiden var Thebe säte för det kungliga hovet och Montou hade blivit en mäktig statsgud som förknippades med faraon.
  • Egyptierna trodde att Montu manifesterade sig som en vit tjur med svart nos vid namn Bukhis.
  • Montou var garanten för ett lyckligt familjeliv och såg till att varje part hedrade sitt åtagande och förkastade otrohet en gång för alla.

8. Huitzilopochtli: den aztekiska krigsguden

Huitzilopochtli är den aztekiska krigsguden, och tillsammans med Tlaloc, regnguden, är en av de viktigaste gudarna i Mexica-imperiet. Han anses vara beskyddaren av den aztekiska huvudstaden Tenochtitlan och förknippas med guld, krigare och regenter. Hans nahual eller djuranda är colibri.

Översatt bokstavligen betydde Huitzilopochtlis namn ” vänster kolibri”. De flesta moderna forskare har dock ifrågasatt denna översättning och noterat att i aztekisk kartografisk tradition representerades söder till vänster. Eftersom kolibrier ansågs vara reinkarnerade krigare, ändrades den underförstådda betydelsen av namnet till ”reinkarnerad krigargud i söder”.

Huitzilopochtli var känd för att vara en extremt kraftfull krigare som använde en sköld, krigspilar och Xiuhcoatl (en blixtliknande orm av eld) som ett spjut. Trots hans imponerande krigiska skicklighet trodde aztekerna att han kunde besegras. Legender hävdade att krigsguden en dag skulle hitta en värdig motståndare och att hans fall skulle markera slutet på det aztekiska imperiet.

Aztec gud Huitzilopochtli

Huitzilopochtli – Konstverk av Enrique Meza på ArtStation

Guden Huitzilopochtli spelade en nyckelroll i skapandet av det aztekiska folkets kosmogoni. Hälften av Templo Mayor, huvudtemplet i Tenochtitlan (den gamla huvudstaden), var tillägnat honom. Det fungerade som ett offeraltare för Huitzilopochtli, och ritualer och offer utfördes vanligtvis där.

  • Huitzilopochtli symboliserade solen, krig, ungdom och erövring.
  • Stora människooffer utfördes regelbundet för att hedra Huitzilopochtli.
  • I Codex Borbonicus bär Huitzilopochtli ett ormformat vapen som kallas Xiuhcoatl, en sköld och en huvudbonad som imiterar huvudet på en kolibri.

7. Toutatis: den galliska krigsguden

I gallisk mytologi är Teutatès, mer känd under sitt moderna namn, Toutatis, den galliska krigsguden. Han är en av tre keltiska/gauliska gudar som nämns av den romerske poeten Lucanus på 1000-talet e.Kr., de andra två är Esus och Taranis. Baserat på etymologin i hans namn sågs han som en tutelär enhet som antog rollen som stamskyddare.

Gallic gud Toutatis dyrkades i forntida Gallien och Storbritannien. Han mättades av offrens blod på slagfältet. Toutatis dömde de döda och gav dem den reinkarnation de förtjänade, eller ännu bättre, han lät dem leva för evigt på den mytologiska ön Avalon.

Offer till Toutatis dödades genom att de kastades med huvudet före i ett kar fyllt med en ospecificerad vätska, som kan ha varit hydromel, den keltiska/galliska favoritdrycken. Den keltiska guden Toutatis identifierades med den romerska guden Mars. Idag känns Toutatis bäst igen genom det galliska uttrycket ”Par Toutatis!”, som myntades för serietidningen Astérix, av Goscinny och Uderzo. ✏️

Toutatis krigsgud

Toutatis – Konstverk av Lucius Blacklung på ArtStation

  • Guden Toutatis representeras av ett vildsvin i olika skulpturer.
  • Namnet Toutatis betyder ”stammens fader”, vars enhet och harmoni han representerade.
  • Likt de flesta galliska gudar offrade man människor till Toutatis.
  • Toutatis hade sitt namn inskrivet (TOT) på ett stort antal forntida artefakter, både i romerska Britannien och Gallien.

6. Guan Yu: den kinesiska krigsguden

Guan Yu, även känd som Guan Gong och Lord Guan, var en kinesisk militärgeneral vars krigiska skicklighet var så anmärkningsvärd att han efter sin död blev dyrkad som en krigsgud. Han är känd för att ha tjänstgjort under Lord Liu Bei, grundare av kungariket Shu, vars vapenbroder han var med Zhang Fei.

Som general var Guan Yu känd för sin styrka, tapperhet och lojalitet mot sina män. Som individ respekterades han för sin heder och rättfärdighet. Guan Yu skyddar dem han vakar över från sjukdom och olycka, han förkroppsligar ärlighet och integritet.

Liksom många kinesiska gudar är Guan Yu inte en mytologisk figur, han är en historisk karaktär som levde i slutet av Han-dynastin och början av perioden med Tre kungadömen i Kina. Han är dock fortfarande en av de personer som har haft störst inverkan på den kinesiska kulturen.

Guan Yu krigsgud

Guan Yu – Konstverk av Wen Bear på ArtStation

I dag betraktas han som krigets och lojalitetens gud och är föremål för många bearbetningar i populärkulturen. Handelsmän äger ofta en staty av honom. Hans legend är så utbredd att han vördas av både brottsbekämpande och kriminella organisationer.

  • Guan Yus vapen kallas Guandao, det var en halberd som bestod av ett dubbelblad.
  • Guan Yu blev tillfångatagen av Cao Cao och tjänstgjorde under hans fana. Efter att ha tjänat honom och betalat sin skuld återfick han sin frihet.
  • Guan Yu tillfångatogs och avrättades tillsammans med sin son Guan Ping av Sun Quans trupper, närmare bestämt av Lu Meng under belägringen av Fan.

5. Hachiman: den japanska krigsguden

I den japanska mytologin är Hachiman krigsguden, den gudomliga beskyddaren av Japan, det japanska folket och det kejserliga hushållet. Hans namn betyder ”de åtta fanornas gud”, med hänvisning till kejsare Ōjin, med vilken han är assimilerad. Minamoto-klanen (Genji) och de flesta samurajer dyrkade honom.

Hachiman var krigarnas skyddsgud och bågskyttets divinitet och dyrkades lika mycket av bönder, som avgudade honom som jordbrukets gud, som av fiskare, som hoppades att han skulle fylla deras nät med massor av fisk. Som krigets kami försvarade han Japan mot dess fiender.

Enligt legenden hindrade Hachiman kejsaren Kubilai Khan:s invasionsförsök i det mongoliska Kina 1274 och 1281. Han sägs ha besvarat sina anhängares böner genom att vid två tillfällen sända ”kamikaze” (gudomlig vind) mellan Japan och den asiatiska kontinenten för att skingra fiendens flottor. Termen ”kamikaze” blev så känd att japanska stridspiloter under andra världskriget ropade ordet ”kamikaze” när de kraschade sina plan mot fientliga fartyg i ett sista försök att skydda Japan från invasion.

Hachiman god of war

Hachiman – Konstverk av Krzysztof Porchowski Jr på ArtStation

Legenderna kring den japanska guden Hachiman innehåller element från Shintoism och Buddhism. Han anses vara en bodhisattva och en beskyddare av tempel. Hachiman fortsätter att dyrkas i tusentals helgedomar av båda trosriktningarna i den uppgående solens land, inklusive Todaiji i Nara och Hachiman-helgedomen i Kamakura. ⛩️

Hitta några fler fakta om Hachiman nedan:

  • Hachiman själv symboliseras av duvan, hans andedjur och budbärarfågel. ️
  • Det finns många årliga festivaler och ceremonier tillägnade Hachiman som firas än i dag.
  • Katanan är samurajens typiska vapen, men Hachiman representeras av pilbåge och pil som är de traditionella vapnen för den japanska gentlemannakrigaren.

4. Týr: den germanska krigsguden

Týr är den germanska krigsguden och rättviseguden. Enligt skandinaviska berättelser är han antingen son till jätten Hymir eller till Odin. Han är en modig krigare och en medlem av Aesir. I strid avgör han segern. Utan rädsla eller eftergifter avvisar han varje form av förhandling och låter lagen råda till varje pris. ⚖️

Nämns sparsamt i Poetiska Eddan och Snorris Eddade verk som utgör ryggraden i den nordiska mytologin, är Týr mest känd för att ha modet att offra sin hand i munnen på vargen Fenrir för att vinna dess förtroende och binda den med kedjan Gleipnir.

De nordiska/germanska krigsgudarna utmärks bland annat av att var och en av dem är knuten till en särskild aspekt av kriget. Thor är till exempel involverad i brutal fysisk strid, Odin i de magiska och psykologiska krafterna och Týr i de rättsliga besluten och rättsprinciperna kring krig.

Krigsguden Týr

Týr – Konstverk av Alessia H. Valastro på ArtStation

Guden Týr beskrivs som djärv och modig, hans auktoritet påverkar segern i strid. Det är bra för modiga män att åkalla honom eftersom han är vis och inte vacklar. Nedan följer mer information om Týr:

  • Týr är nästan lika stark som Tor.
  • Romarna likställde Týr med sin krigsgud Mars.
  • Týr accepterar mjöd, kött och blod som offer.
  • I legenderna om Ragnarök dödar Týr och Gram, vakthunden i Hel (de dödas värld) varandra.

3. Odin: vikingarnas krigsgud

I den nordiska mytologin är Odin krigets och dödens gud. Han är son till guden Bur och jättinnan Bestla och anses vara den allsmäktige fadern till både vikingagudar och män. Han härskar över Asgard och Valhall där han välkomnar tappra krigare som har dött på slagfältet. ⚔️

Under striderna var Odin klädd i gyllene rustning och hjälm. Under hans befäl följde orädda krigare som kallades ”berserkers” honom till döden. De senare kan gå in i ett tillstånd av trance som provoceras av krigarens djuranda (björn, varg eller till och med vildsvin).

Från sin tron, Hlidskjálf, med sin fru Frigg, begrundade Odin de nio världarna. På jakt efter visdom och kunskap offrade han ett öga i utbyte mot en klunk av Mímir-brunnen. Denna hemliga kunskap ledde till att han hängdes av sitt eget spjut i nio dagar och nätter vid Yggdrasil.

Han förvärvade magiska runor som gav honom krafter som att bota sjuka, lugna stormar, vända vapen mot sina angripare och få kvinnor att bli förälskade. Han erbjöd senare dessa runor till män. Hans mest kända söner är Baldr, Vidar och Thor, åskans gud. ⚡

Krigsguden Odin

Odin – Konstverk av Johnson Ting på ArtStation

Upptäck flera egenskaper som är unika för vikingaguden Odin nedan:

  • Krigsguden Oden är den klokaste och mest respekterade av alla de nordiska gudarna.
  • Hans symboliska attribut är spjutet Gungnir (missar aldrig sitt mål) och ringen Draupnir.
  • Odin åtföljs ofta av två korpar, Hugin och Munin, och två vargar, Geri och Freki.
  • Guden Odins springare kallas Sleipnir, den har höga ben och kan korsa alla världar genom att galoppera genom luften och över havet.

Odens halsband

2. Mars: den romerska krigsguden

I romersk mytologi är Mars krigsguden. Mars är son till gudarnas kung Jupiter och gudinnan Juno och beskyddare av Rom och det romerska levnadssättet. Även om myter och legender om honom associerar honom med den grekiska guden Ares, har den senare egenskaper som är unika för romerska övertygelser.

I romerska ögon uppfattades Mars som en dygdig gud benägen att kriga. Rom, som en erövrande och krigisk nation, fäste stor vikt vid honom. Mars månad, som bär hans namn, var platsen för viktiga festivaler och ceremonier som utfördes till hans ära.

Den romerska guden Mars hade olika betydelser för det romerska folket. Han var en militär gudomlighet när Rom gick ut för att erövra och en väktare av stadens gränser i fredstider. Soldater i den romerska armén bad till Mars före striden och bad honom att strida vid deras sida och leda dem till seger. Mars avbildades ofta i bronsrustning och med spjut och sköld. ️

Mars Romersk krigsgud

Mars – Konstverk av Daniel Acosta på ArtStation

Få reda på mer om Mars, den romerska krigsguden, nedan :

  • Mars ansågs vara far till Romulus och Remus, de mytiska tvillingarna som grundade den kejserliga staden Rom.
  • Hans alternativa namn och epitet är Mars Ultor och Mars Gradivus.
  • Symbolerna som representerar guden Mars är spjutet, vargen och hackspetten.
  • Nordiska gudar som liknar Mars är Týr och Odin.

1. Ares: den grekiska krigsguden

I grekisk mytologi är Ares krigsguden. Han är son till Zeus och Hera och är en av de tolv olympiska gudarna i det grekiska pantheon. Ares representerar den våldsamma och vilda aspekten av krig. Han personifierar den rena ilska och blodtörst som driver män och kvinnor på slagfältet.

Hans impulsiva personlighet och barbariet i hans handlingar gav honom nästan total impopularitet bland det grekiska folket, trots hans stora hjältemod i strid. Symbolerna som representerar Ares är svärdet, spjutet, skölden, hjälmen, vagnen, hunden, vildsvinet, gamen och den brinnande facklan.

Ares var så oälskad på grund av sitt temperament och sin aggressiva natur att mycket få tempel byggdes i hans namn. Upprörd kände han att hans skicklighet i strid förtjänade mer erkännande och hängivenhet från de ”vanliga dödliga” som strövade i Grekland. Å andra sidan hade krigsguden Ares ett stort antal barn med olika älskarinnor, inklusive: Afrodite, Aglauros, Cyrene och Althea.

Krigsguden Ares

Ares – Konstverk av Nicholas Elias på ArtStation

Här är några intressanta fakta om den grekiska guden Ares :

  • När Ares drog ut i krig följde ofta två av hans barn med honom. Dessa var rädslans gud ”Phobos” och skräckens gud ”Deimos”.
  • De flesta mytologiska berättelser där Ares förekommer skildrar honom förödmjukad på något sätt.
  • Den romerska motsvarigheten till guden Ares är Mars. Den senare var dock mycket mer hedervärd och omtyckt.
  • Ares lyckades aldrig besegra Herakles, en av de mest populära hjältarna i antikens Grekland.

Förvärva kraften hos en krigsgud!

Sammanfattningsvis spelar en krigsgud ofta en viktig roll i mytologin och kulturen hos de människor som de tillhör. Trots att de förknippas med krig och våld finns det en mängd skyddande gudar som kämpar för att bevara det som de anser är rätt. ✌

Även idag fascinerar legenderna och myterna om krigsgudarna världen över. De bildar en bottenlös brunn, från vilken populär kultur hämtar sin inspiration för att skapa sublima verk som spänner över film, litteratur och videospel.

Dela gärna dina tankar i kommentarfältet och låt oss veta om du vill att vi ska lägga till en viss krigsgud i listan. Berätta vem du tycker är den mest kraftfulla och karismatiska krigsguden av dem alla, avslöja också vilken som är din favorit bland dem.

Militära klockor

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *