Det militära alfabetet

Militären utför många uppgifter, från fredsbevarande till evakueringsoperationer runt om i världen. Men det som militären är bäst på är krig. Att specialisera sig på denna spektakulära men ändå kaotiska disciplin kräver en hel del förberedelser, planering och framför allt kommunikation, eftersom information är livsnerven i krig.

Kommunikation spelar en viktig roll i praktiskt taget all militär verksamhet, men det är inte alltid okomplicerat, särskilt över stora avstånd och i fientliga miljöer. Därför är det viktigt att kunna det militära alfabetet för att kunna kommunicera via radio eller telefon.

Det var under ledning av Paul Passy som brittiska och franska språklärare utvecklade Internationella fonetiska alfabetet (IPA), ett fonetiskt transkriptionssystem. Militären var snabb att erkänna dess värde för att vidarebefordra brev över kommunikationslinjer som var föremål för bakgrundsbrus eller signalstörningar.

Genom den här artikeln kommer vi att titta på det militära alfabetet. Vad används det för? Vad är dess historia? Vilka är de kodnamn som används av Frankrike och NATO för att beteckna bokstäverna i alfabetet? Detta är bara några av de frågor som vi kommer att besvara.

Militära kepsar

Vad är det militära alfabetet?

Det militära alfabetet är ett kodifierat system där bokstäver och siffror associeras med ord. Det används av Förenta staternas väpnade styrkor, Nordatlantiska fördragsorganisationen (Nato) och Internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO), och även av civila, för att stava termer, fraser eller kommunicera i kod med hjälp av separata ord. Det är ett fonetiskt alfabet som består av 26 kodord.

Dessa ord används för att säkerställa att muntliga utbyten är tydligt förstådda. De används inom militären för att undvika missförstånd och för att kommunicera i kod. I en värld där feltolkningar kan leda till förlust av liv eller andra tragiska konsekvenser är det militära alfabetet ett viktigt kommunikationsverktyg för både militärer och civila.

Militärt alfabet för kommunikation

”Salute” radiomeddelande med NATO:s militära alfabet

När ett ord stavas ersätts varje bokstav med motsvarande ord, för att undvika tvetydighet mellan liknande ljud (t.ex. ”m” och ”n”, ”p” och ”b”). Fel kan uppstå på grund av störningar och statisk elektricitet som ofta påverkar radiosändningar. Mottagaren kan inte se Sändaren och har därför inga visuella bevis som kan undanröja eventuella osäkerheter. Dessutom varierar de ord som används i radioalfabet från ett land till ett annat eller från en organisation till en annan.

Vad är syftet med det militära alfabetet?

Användningen av det militära alfabetet gör det möjligt att minimera fel i stavningen av en serie bokstäver under en radiosändning. Det gör meddelandet mer begripligt, tydligt och precist. Detta förenklar kommunikationen om vi befinner oss i svåra förhållanden, till exempel när det är mycket buller, dålig mottagning eller om vi pratar med någon med en helt annan accent än vår egen.

Dessa svårigheter är särskilt frustrerande och problematiska när man försöker kommunicera en exakt term, till exempel ett namn, en adress eller ett serienummer. Därför är det mycket effektivt att stava exakta termer på ett förståeligt sätt med hjälp av det militära alfabetet. Även inom sjukvården, där korrekt kommunikation kan vara en fråga om liv och död, är yrkesverksamma positiva. ‍⚕️

Vad används det militära alfabetet till?

NATO Military Alphabet – Artwork by CZACZAJA on DeviantArt

Varför använda det militära alfabetet?

Att använda det militära alfabetet har flera fördelar för väpnade styrkor och andra organisationer som behöver kommunicera tydligt och exakt. Här är några skäl till varför det är viktigt att använda det militära alfabetet:

  • Undvik kommunikationsfel: Att använda det militära alfabetet gör det lättare att undvika kommunikationsfel på grund av förväxling mellan bokstäver, särskilt i situationer med högt bakgrundsljud eller instabila uppkopplingar.
  • Spara tid: Det militära alfabetet gör att information kan överföras snabbt och effektivt, vilket är särskilt viktigt i nödsituationer eller militära operationer där varje sekund räknas.
  • Enklare kommunikation på flera språk: Det militära alfabetet används i stor utsträckning över hela världen, vilket gör det lättare att kommunicera mellan personer som talar olika språk.
  • Säkerhetsskydd : Användning av det militära alfabetet kan bidra till att bevara säkerheten för militära operationer genom att förhindra fiender eller spioner från att avlyssna eller förstå kommunikation.

Sammanfattningsvis är användningen av det militära alfabetet viktigt för att säkerställa tydlig och korrekt kommunikation i miljöer där kommunikation kan vara svår, inklusive nödsituationer och militära operationer.

Historia och ursprung för det militära alfabetet

De första versionerna av det militära alfabetet uppstod i början av 1900-talet. Med AM-radio-tekniken kunde piloterna koordinera med markkontrollcentret, men den svaga signalen och radiostörningar orsakade ofta fel. För att lösa detta problem började flygbolagen använda kodord för att beteckna bokstäver som var lätta att förväxla. Den nya terminologin hjälpte dem att kommunicera både mer effektivt och hemligt.

I 1904 introducerade den brittiska armén och flottan det första fullständiga ortografiska alfabetet. Under första världskriget skulle detta alfabet modifieras och bli RAF Radio Alphabet. Här är de kodord som användes av de brittiska styrkorna vid den tiden: Apples, Butter, Charlie, Duff, Edward, Freddy, George, Harry, Ink, Johnnie, King, London, M onkey, Nonkey, Nuts, Orange, Pudding, Queenie, Robert, Sugar, Tommy, TommyTommy, Uncle, Vinegar, William, Xerxes, Yellow, Zebra.

Radio från första världskriget

En lantlig radiostation, kamouflerad med ris och halm, omkring 1918.

Under 1920-talet tog Internationella teleunionen (ITU) fram det första internationellt erkända fonetiska alfabetet. Det innehöll stadsnamn från hela världen som t.ex: Amsterdam, Baltimore, Casablanca, Danemark, Edison, Florida, Gallipoli, Havana, Italien, Jerusalem, Kilogram, Liverpool, M<adagaskar, New York, Oslo, Paris, Qbec, Roma, Santiago, Tripoli, Jerusalem, Kilogram, LiverpoolTripoli, Uppsala, Valencia, Washington, Xanthippe, Yokohama, Zurich.

Senare, år 1927, utvecklade Internationella Telegrafunionen (ITU) ett ortografiskt alfabet för telegramkommunikation. Med tiden blev detta system alltmer populärt. I början av andra världskriget använde de flesta kommersiella flygbolag runt om i världen ITU:s kodord.

Nästa stora utveckling kom 1941, under andra världskriget. Vid den här tiden införde USA ett gemensamt stavningsalfabet för alla grenar av de väpnade styrkorna. Detta var startskottet för Able Baker Charlie-alfabetet. Det kan höras i filmer och TV-program från 1950-talet eller i moderna filmskildringar av andra världskriget, till exempel ”Saving Private Ryan”.

Able Baker Charlie-alfabetet gav upphov till följande kodnamn: Able, Baker, Charlie, Dog, Easy, Fox, Charlie, Easy, Fox, George, How, Item, Jig, King, Love, M ike, N ike, Mike, Nan, Oboe, Peter, Queen, Roger, Sugar, T<are, Uncle, Victor, William, X-ray, Yoke, Zebra.

Militär radiokommunikation

Män från Durham Light Infantry använder en radio och övervakar fienden, nära Bayeux, Normandie, den 11 juni 1944.

En vanlig kritik mot dessa alfabet var att de var ganska engelska i sin sammansättning. En ny version med ljud som är gemensamma för engelska, franska och spanska föreslogs av International Air Transport Association (IATA) och trädde i kraft den 1 november 1951 endast för civil luftfart. ✈️ Den liknar den som används idag. Här är kodnamnen: Alfa, Bravo, Coca, Delta, Echo, Foxtrot, Gold, Hotel, India, Juliett, Kilo, Lima, Metro, Nectar, Oscar, Papa, Quebec, Romeo, Sierra, Tango, Union, Victor, Whiskey, eXtra, Yankee, Zulu.

Även om arméerna och NATO fortsatte att följa Able Baker Charlie-alfabetet kvarstod behovet av ett universellt fonetiskt alfabet. En översyn, ledd av de NATO-allierade (USA och Storbritannien), genomfördes. Detta förslag att modifiera endast orden för bokstäverna C, M, N, U och X överlämnas till ICAO, men en debatt om kodordet för bokstaven N (Nektar eller November) ägde rum.

Den 8 april 1955 meddelade Nordatlantiska militärkommitténs permanenta råd att alfabetet, oavsett om förslaget godkändes av ICAO eller inte, skulle ”antas och göras effektivt för NATO:s användning den 1 januari 1956”.

Radiooperatör under andra världskriget

En italiensk radiotelefonist.

De allierade tvekade att anta alfabetet för nationellt bruk tills ICAO fattade beslut om förslaget, vilket skapade en ganska märklig situation där Natos militära kommandon skulle vara de enda som använde det föreslagna fonetiska alfabetet. Lyckligtvis varade denna situation inte länge, eftersom ICAO godkände alfabetet, med ordet november som kodord för bokstaven N.

Den 21 februari 1956 informerades medlemsländerna om ”att det nya fonetiska alfabetet kommer att träda i kraft inom NATO den 1 mars 1956”. ITU antog det officiellt några år senare, vilket gjorde det till det etablerade universella fonetiska alfabetet som styr all militär, civil och amatörradiokommunikation. Eftersom det var de allierade i NATO som tog initiativ till den slutliga revideringen är det nu känt som NATO Alphabet.

Det franska militära alfabetet

Det franska militära alfabetet, även känt som det franska radioalfabetet, är ett kodnamnssystem som används för att förenkla stavningen av bokstäver och siffror vid kommunikation via telefon eller radio. Syftet med detta förfarande är att sända ett ord vars begynnelsebokstav motsvarar den bokstav i alfabetet som du vill sända till mottagaren. C för Célestin, är en akrofoni.

Vid den här tiden påverkades radiokommunikationssignaler av parasiter och störningar. Detta gav upphov till behovet av ett lämpligt kodningssystem som skulle göra dessa överföringar mer praktiska och begripliga.

Frankrike erkänner Natos fonetiska alfabet (Alpha, Bravo, Charlie) för flygtrafik och räddningstjänst, men har också en nationell version som nästan helt består av förnamn. Här är de kodnamn som används för att referera till de 26 bokstäverna i alfabetet:

Kléber
 Alfabet Fransk kod
A Anatole
B Berthe
C Cestin
D D önskad
E Eugene
F François
G Gaston
H Henri
I Irma
J Joseph
K
L Louis
M Marcel
N Nicolas
O Oscar
P Pierre
Q Quintal
R Raoul
S Suzanne
T Tferes
U Ursule
V Victor
W William
X Xavier
Y Yvonne
Z Z

Det militära alfabetet används inom radiotelefoni som en kommunikationsmetod för att snabbt och effektivt överföra hemliga eller inte så hemliga meddelanden, och är ett måste för de franska arméstyrkorna. Läs mer om det franska militära numeriska alfabetet nedan:

Figurer: center;”>Figurer Fransk kod
0 Noll
1 Ett
2 Två
3 Tre
4 Fyra
5 Fem
6 Sex
7 Sju
8 Åtta
9 Nio

NATO:s militära alfabet

NATO:s fonetiska alfabet är ett radioalfabet. Inom radiotelefoni är radioalfabetet den kod som består av att associera varje bokstav i alfabetet med ett helt ord, valt på ett akrofoniskt sätt (med motsvarande bokstav som initial, till exempel: A av Alpha).

Den här processen, där bokstäver ersätts med ord för att göra muntlig telekommunikation tydligare, generaliserades av NATO och har spridit sig långt och brett tills den når offentliga sfärer. Den används av arméstyrkor, polisstyrkor och räddningstjänster.

NATO military alphabet

Nordatlantiska fördragsorganisationens (NATO) fonetiska alfabet har standardiserats av Internationella teleunionen (IUT) och härrör från de olika radioalfabet som används av Förenta staternas väpnade styrkor. Det används också av Internationella civila luftfartsorganisationen (ICAO).

Också känt som ”internationella militära alfabetet”, eller ”alphabet alpha bravo charlie”, skapades NATO militära alfabetet (NATO på engelska) med målet att bli det universella fonetiska alfabetet. Syftet med det senare var att övervinna de problem som uppstod när olika länder och organisationer använde olika alfabet. NATO:s militära alfabet har blivit ett utbrett alfabet som idag används av :

  • brandkåren
  • den nationella polisstyrkan
  • gendarmeriet (gendarmeriets militära alfabet)
  • Röda korset
  • Civilförsvar
  • Civil säkerhet
  • Nationella och internationella radioamatörer
  • Väpnade styrkor (armé, flygvapen och marin)
  • Specialstyrkor (armé, flygvapen och marin)

Tabellen nedan visar de 26 radiokodord som associeras med varje bokstav i NATO:s fonetiska alfabet, dess morsekod och uttal:

Letter NATO-kod Morse-kod Fonetik Pronunciation
A Alfa/Alpha ● ▬ [ˈælfɑ] alfâ
B Bravo ▬ ● ● ● [’brɑvo] brâvô
C Charlie ▬ ● ▬ ● [ˈᵗʃɑli] chârli
D Delta ▬ ● ● [ˈdɛltɑ] dèltâ
E Echo [ˈɛko] èkô
F Foxtrot ● ● ▬ ● [ˈfɔkstrɔt] foxtrot
G Golf ▬ ▬ ● [’gɔlf] golf
H Hotel ● ● ● ● [hoˈtɛl] hôtèl
I India ● ● [ˈɪndi.ɑ] inndïâ
J Juliett ● ▬ ▬ ▬ [’dʒuliɛt] djulïèt
K Kilo ▬ ● ▬ [ˈkilo] kilô
L Lima ● ▬ ● ● [ˈlimɑ] limâ
M Mike ▬ ▬ [’mɑjk] maïk
N November ▬ ● [noˈvɛmbə] novemmbe
O Oscar ▬ ▬ ▬ [ˈ’ɔskɑ] oscâ
P Papa ● ▬ ▬ ● [pəˈpɑ] pepâ
Q Quebec ▬ ▬ ● ▬ [kɛˈbɛk] kèbèk
R Romeo ● ▬ ● [ˈromi.o] rômïô
S Sierra ● ● ● [siˈɛrɑ] sïèrâ
T Tango [ˈtaŋɡo] tanngô
U Uniform ● ● ▬ [ˈ’junɪfɔm] younifomm
V Victor ● ● ● ▬ [ˈvɪktɑ] viktâ
W Whiskey ● ▬ ▬ [ˈwɪski] ouiski
X X-ray ▬ ● ● ▬ [’ɛksˈrei] èksrèy
Y Yankee ▬ ● ▬ ▬ [ˈjaŋki] yannki
Z Zulu ▬ ▬ ● ● [ˈzulu] zoulou
0 Zero ▬ ▬ ▬ ▬ [’zirəʊ] zireuw
1 En ● ▬ ▬ ▬ ▬ [’wʌn] ouann
2 Två ● ● ▬ ▬ ▬ [’tu] tou
3 Tre ● ● ● ▬ ▬ [’θri] ssri
4 Fyra ● ● ● ● ▬ [ f’o: ] fô-r
5 Fem ● ● ● ● [’fɑjv] faïv
6 Sex ▬ ● ● ● [’sɪks] siks
7 Sju ▬ ▬ ● ● ● [ˈsɛvən] sèvenn
8 Åtta ▬ ▬ ▬ ● ● [’eit] eit
9 Nio ▬ ▬ ▬ ▬ ● [ˈnajn] naïn

I NATO-alfabetet betecknas teckensättningstecken med namn, med några få undantag: Bindestreck (-) kallas tankstreck, punkt (.) kallas stop, och decimaltecknet kallas dot eller decimal.

Tvärtemot vad namnet antyder är NATO:s fonetiska alfabet inte ett fonetiskt alfabet. Fonetiska alfabet används för att med hjälp av symboler eller koder ange ljudet hos ett ord eller en bokstav. Natos fonetiska alfabet är mer av ett ortografiskt alfabet (även känt som telefonalfabetet, radioalfabetet, stavningsalfabetet eller talproceduralfabetet).

I likhet med NATO:s fonetiska alfabet används dessa ortografiska alfabet för att undvika missförstånd på grund av ord som är svåra att stava, olika uttal eller dålig telefonkommunikation. De ska inte förväxlas med fonetiska transkriptionssystem, såsom det internationella fonetiska alfabetet (IPA).

Dekryptera den hemliga koden

Den här kompletta guiden har gett dig allt du behöver veta för att lära dig och använda det militära alfabetet. Du har lärt dig de kodord som motsvarar var och en av de 26 bokstäverna i alfabetet för att kommunicera tydligare samt dess historia.

Det militära alfabetet är en fascinerande metod som fortfarande används i arméer runt om i världen. Om någon frågar kan du nu dela med dig av din kunskap om det militära alfabetet. Du kan till och med skicka krypterade meddelanden!

Slutligen har vi kokat ihop ett kodat meddelande till dig som innehåller en hemlig kampanjkod för engångsbruk i vår butik. Det är upp till dig att dechiffrera det, den här gången med hjälp av det franska militära alfabetet: ”Suzanne, Oscar, Louis, Désiré, Anatole, Thérèse, Un, Cinq”. Lycka till!

Militära ryggsäckar

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *